Boat’s House at Millstätter Lake / MHM architects

first_img Projects Austria Architects: MHM Architects Year Completion year of this architecture project “COPY” Boat’s House at Millstätter Lake / MHM architects Houses 2012 Photographs:  Paul Ott photografiertSave this picture!© Paul Ott photografiertRecommended ProductsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedText description provided by the architects. The boathouse was built as a solitary building at the Seebodner lakeside of the Millstätter lake in Carinthia. The location of the construction is characterized by the intersection line between water and soil, directly at the foot a precipitous slope in which also the remaining buildings of the property complex are situated. Due to their elevated position, those houses have an extensive view at the south and the west façade of the boathouse. Save this picture!© Paul Ott photografiertThis distinctive location reasoned on one hand a complicated technical and constructional challenge, because it needed 10-metres-long drilling posts to reach weight-bearing subsoil to construct the basement. This approach that, due to the nature conservation and water rights notifications, was only achievable by using a base grade, an oil barrier and several other challenging measures. Save this picture!© Paul Ott photografiertOn the other hand, this setup also meant an essential formative element in the development of the building design: the construction body subdivides itself into those parts of the building erected over water and those over ground, the original shoreline can be read off the two different materials in the facades. Moreover the wish for a grown appearing house, which in the course of the years is permanently variable in its appearance, stood in the foreground: thus it seems that the building, alike a reed belt, grows out of the water of the lake. Save this picture!© Paul Ott photografiertThe components established over water manifest themselves completely in wood, while those established over soil are wrapped in a cover of expanded copper.Both selected materials, the untreated Siberian larch as well as the natural copper panels are subjected to a natural weathering process which gives the building an annually changing in its appearance, until the wood has turned completely grey and the expanded metal panels are totally covered with the green patina typical for copper. Save this picture!elevationThe key signature design feature is “hidden” in the wooden façades: on account of an authority ban, which prohibited an outside footbridge for docking on to the boathouse at the west facade (although there has always been footbridge in the past), a system of facade-integrated folding elements was developed. The uniqueness of these folding elements lays in the fact that in contrast to the usually available folding elements, they can form a completely horizontal, passable surface. In the open position these gates make up the by authority eliminated footbridge in the west façade. On the ground floor of the north facade they establish the entrance gateways to the three boat moorings and also in the upper floor a platform over the lake. In addition, the infinitely variable adjustable folding gates also lead to a constantly iridescent overall impression of the building. Save this picture!© Paul Ott photografiertThe spatial subdivision of the building reflects the strictly functional and comfort-related conversion of the space programme: located in the ground floor is, beside the three boat moorings, one for a motor-, one for a rowing and one for a sailing boat, the wellness area. The rooms of this area, sauna and steam bath, as well as the changing room, are assigned to the outside space and to the lake. In contrast the thermally separate upper floor accommodates the rooms for solarium, massage and fitness training, as well as a small tea kitchen and a relaxing area. The space sequence is rounded by a generous terrace on which the cultivated vegetation extends the reed belt of the lake shore. The three levels are connected by an open staircase which establishes the symbolical connection between the blue of the lake and that of the sky. Save this picture!sectionThe attentive observer will recognise, that the design of the edifice and the planting arranging of the outside areas clearly reference to the formative elements of the existing buildings and vegetation, which have developed in a long time, without imitating these or repeating them undifferentiatedly. By doing so, this stylistically modern building concludes the architectural development of the property, which already stretches for several decades, in a contemporary manner.Project gallerySee allShow lessThe Louvre Abu Dhabi Museum / Ateliers Jean NouvelArticlesVideo: Weisman Art MuseumArticles Share CopyAbout this officeMHM ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSeebodenHousesAustriaPublished on November 26, 2012Cite: “Boat’s House at Millstätter Lake / MHM architects” 26 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassWindowsVitrocsaMinimalist Window – GuillotineGlassLAMILUXGlass Roof PR60 PassivhausSinksBradley Corporation USASinks – Verge LVG-SeriesSealantsSikaConstruction Solutions in Stavros FoundationShower TraysAcquabellaShower Tray – Focus BetonPatios / TerracesFranken-SchotterPatios and TerracesCeramicsTerrealTerracotta cladding in Le TrèfleSkylightsFAKROWooden pivot roof windows FYP-V proSkySynthetics / AsphaltFirestone Building ProductsRoofing System – RubberGard EPDMMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses•Seeboden, Austriacenter_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/298183/boats-house-at-millstatter-lake-mhm-architects Clipboard Save this picture!© Paul Ott photografiert+ 25 Share Year:  Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/298183/boats-house-at-millstatter-lake-mhm-architects Clipboard Boat’s House at Millstätter Lake / MHM architectsSave this projectSaveBoat’s House at Millstätter Lake / MHM architects ArchDaily “COPY”last_img read more